… ach te pszczoły
Jaka ich rola i o co chodzi ? Odpowiemy Wam w kilku akapitach.
Parę słów o miodzie
Miód to słodki produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin. Pszczoły zbierają nektar i przetwarzają go, łącząc z dodawanymi przez siebie substancjami. Następnie jest on pozostawiony w plastrach celem odparowania nadmiaru wody. Tak przygotowany produkt nabiera odpowiedniej gęstości i wilgotności, który staje się miodem. Miody dzielą się na: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe.
Miody nektarowe powstają z nektaru roślinnego, natomiast miody spadziowe pochodzą z wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Miód zawiera przeciętnie 18-20%wody. Cukry zawarte w miodzie to ok. 90% mieszaniny dwóch cukrów prostych glukozy i fruktozy. Bardzo ważnym składnikiem miodów są enzymy, którym zawdzięczamy antybiotyczne właściwości miodu. Enzymy są podatne na wysoką temperaturę i dlatego miód powinniśmy dodawać do letniego napoju. Ponadto w miodach występują kwasy organiczne, związki mineralne, witaminy A,C, PP, D i K, a także witaminy z grupy B. Miód stanowi cenny produkt odżywczy. Spożywanie miodu zalecane jest w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego gdyż wzmacnia układ odpornościowy.
Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy zbierany jest z pylników kwiatowych i gromadzony w tzw. koszyczkach na zewnętrznej stronie tylnych odnóży pszczół. W czasie formowania pyłku w małe kulki jest on lekko zwilżany odrobiną nektaru oraz śliną pszczoły. Tak przygotowany pyłek jest transportowany do ula. Pyłek kwiatowy pozyskuje się przed wejściem do ula, a jeśli pyłek trafi do ula to zostanie zmagazynowany w komórkach plastrów gdzie zmienia swoją postać w pierzgę. Pozyskiwanie pyłku jest uzależnione od przyrody, która w tym przypadku jest bardzo oszczędna. Choć tego produktu jest bardzo mało to zawiera on więcej związków odżywczych niż inne produkt roślinne. Pyłek kwiatowy znakomicie nadaje się do uzupełniania wszystkich niedoborów w naszej diecie. Zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, kompletny zestaw witamin i pierwiastków. Aby organizm mógł w pełni przyswoić pyłek należy go zmieszać z miodem, mlekiem lub jogurtem. Ziarna pyłku pęcznieją i po ok 2 godzinach uwalniają cenną zawartość . Zaleca się przyjmowanie pyłku na czczo, pół godziny przed posiłkiem. Dawka uzupełniająca niedobory w naszej diecie powinna wynosić 20 g dziennie(4 łyżeczki). Pyłek należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a najlepiej w lodówce.
Propolis
Propolis to substancja balsamiczno – żywiczna zbierana z różnych części roślin przez pszczoły. Niezwykłe właściwości propolisu były już znane w starożytnym Egipcie. Propolis posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwwirusowe, a ponadto przyśpiesza gojenie ran. Preparaty propolisowe wykorzystywane są do leczenia trudno gojących się ran, odleżyn, oparzeń i długo zrastających się złamań. Ponadto propolis jest bardzo skuteczny w leczeniu infekcji dróg oddechowych, tchawicy i oskrzeli. Z propolisu wytwarzane są nalewki i maści, ale również dodajemy je do mydeł.
Tekst i zdjęcia – „Pasieka na Mokrych”, których mydła glicerynowo-miodowe możecie zakupić w naszym sklepie.


