Słoiki – przechowuję i wekuję ;-)
Przechowywanie w słoikach
Są przeróżne: małe, duże, wąskie i szerokie, zamykane na sprężynę i zakręcane. Dziś parę słów o słoikach!
Są idealne na sałatkę do pracy, suche produkty, takie jak kasza, makaron, czy suszone grzyby, bakalie, orzechy. Możesz przechowywać w nich proszki do prania, płyny do czyszczenia oraz przeróżne drobiazgi. Zakręcasz i gotowe!

Jak sięgam pamięcią, w domach moich dwóch babć było sporo przetworów na zimę. Czerwiec był miesiącem wystawiania słoików, ponownego mycia i szykowania się do wekowania. Dobrze słyszycie, myło się słoiki. Nikt nie kupował nowych, bo w każdym domu w piwnicy stały słoiki i czekały do następnego wykorzystania. Czerwiec to miesiąc kompotu z truskawek, czy konfitury truskawkowej. To też miesiąc małosolnych ogórków, pachnącego kopru i chrzanu. Pyszności!

Jako młoda dziewczyna myślałam: ”Obym nie musiała tych weków robić”. Ale szybko mi ta myśl przeszła, bo robienie konfitury owocowej czy powideł, było przyjemnym zajęciem. Nie wykonuję kompotów, raczej mrożę owoce, ale wychowałam się w domu, w którym wekowało się naprawdę sporo przetworów od 1000-1500 sztuk rocznie. Do tej pory mama je wykonuje, ale podkreśla że to już nie te siły.
NIE MARNUJEMY OWOCÓW I WARZYW
Dlaczego moja mama #wekuje do tej pory, a ja poszłam w jej ślady?
- Wykorzystujemy owoce i warzywa z ogródka, czasami dostajemy od znajomej/rodziny lub kupujemy na targu…
- Wiemy co jemy, bo zrobiliśmy weki samodzielnie
- Jemy taniej i nie marnujemy 😉
- Jemy smacznie – bo to nasze dzieło kulinarne!
- Mamy satysfakcję!!!

Też wekuję, ale trudno dorównać mamie 😉. Przyznaję, że na prowadzenie domu przeznaczam mniej czasu, zdarza się, że ogórki konserwowe, czy sałatkę kupuję w sklepie. Uważam, że nie jest to nic złego, są bardzo smaczne i mam swoje ulubione marki, ale nie ma tej satysfakcji. Sama natomiast wekuję kiszone ogórki…Zdarza się jednak, że wyrzucam słoiki do pojemnika na szkło, bo ich nadmiar nie ma swojego zagospodarowania.
Krótko mówiąc, tym postem chciałam Wam powiedzieć, że słoiki możecie wykorzystać, ponadto nie marnujecie owoców i warzyw, nie wyrzucacie ani jedzenia, ani słoików, co najważniejsze – macie pyszne WEKI NA ZIMĘ.
Szanuję i staram się nie marnować, szczególnie jedzenia!
Karolina