Przechowywanie pieczywa
Worek do chleba
Jak sięgnąć pamięcią, nasze babcie piekły jednorazowo po kilka bochenków chleba i zawijały je w lniane szmatki. Takie pieczywo przechowywano w chłodnym miejscu i zachowywało świeżość do kilkunastu dni. Dziś kupujemy pieczywo w sprawdzonych piekarniach lub pieczemy je sami. Tym samym chcemy Wam powiedzieć: ISTOTNA JEST JAKOŚĆ PIECZYWA!
Jednakże często pytacie o worek do chleba. Który z nich jest lepszy: lniany czy bawełniany? W którym worku pieczywo nie obsycha?
Postanowiliśmy podzielić się naszą wiedzą i spostrzeżeniami na temat przechowywania pieczywa.
Podstawowa różnica między tymi dwoma tkaninami jest następująca:
1. LEN – ma długie włókna co powoduje, że jest to tkanina trwała, odporna na procesy gnilne.
2. BAWEŁNA – ma krótkie włókna, jest mniej trwała i odporna na pleśń.
Worki do przechowywania pieczywa szyjemy wyłącznie z 2 tkanin naturalnych.
- len surowy 100%
- bawełna surowa 100%
Jakie są zalety woreczków bawełnianych i lnianych :
- Tkanina surowa naturalna len/bawełna (bez obróbki chemicznej)
- Ograniczony przepływ powietrza , tkanina „oddycha”, mniejsze ryzyko występowania pleśni.
- Produkt wielorazowy, można prać w temp. 90 stopni C.
- Ogranicza wysychanie pieczywa
Wady worków:
- Wymaga prania,
- nie wyklucza obsychania chleba w 100%. Wysuszanie chleba to proces naturalny, uzależniony w dużym stopniu od jakości pieczywa.
Przechowywanie w praktyce
Domowy chleb to prawdziwy skarb, nasze wypieki przechowujemy w naszych woreczkach i wkładamy je do lodówki. Chleb zachowuje swoją świeżość do tygodnia i brak w nim pleśni. Kolejnym sposobem to stosowanie dużej woskowijki, tj. tkaniny pokrytej pszczelim woskiem. Chleb w nim naturalnie pachnie i zabezpiecza pieczywo (więcej o zaletach woskowijek przeczytacie tutaj) Dodatkowo możemy całość włożyć do woreczka, np. bawełnianego. Taka forma przechowywania sprawdza się, gdy pieczywo zostawiamy na blacie kuchennym.


Przechowywanie pieczywa trzeba dostosować do swoich potrzeb. My życzymy Wam świeżego i pachnącego chleba 🙂 i jak najmniej marnowania pieczywa.
Smacznego!